. Dla jakich wartości parametru m
pomocy: Te zadania mnie przerastaja

pomocy, prosze . Dla jakich wartości parametru m wartość
funkcji f(x) = (m−1)x
2 + (2−2m)x +m − 2 są dla każdego x∊R mniejsze od odpowiednich wartości
funkcji g(x) = (1−m)x +3
23 maj 21:59
krystek: f(x)<g(x) otrzymujesz (m−1)x2+(1−m)x−5<0
1)delta <0
2)m−1<0
23 maj 22:06
Godzio:

f(x) = (m − 1)x
2 + (2 − 2m)x + m − 2
1
o
m − 1 < 0
m < 1
f(x) = g(x)
(m − 1)x
2 + (2 − 2m)x + (m − 1)x + m − 2 − 3 = 0
(m − 1)x
2 − (m − 1)x + m − 5 = 0
Δ < 0 m ≠ 1
Δ = (m − 1)
2 − 4(m − 1)(m − 5) = (m − 1)(m − 1 − 4m + 20) = (m − 1)(−3m + 19) < 0
2
o m = 1 ⇒ f(x) = −1, g(x) = 3
Odp: m ∊ (−
∞,1>
Chyba powinno być dobrze
23 maj 22:08