Ciąg geometryczny, proszę o pomoc ponownie :/
Raven: Trzeci wyraz ciągu geometrycznego równa się 45, a szósty równa się 1215. Znajdź sumę ośmiu
pierwszych wyrazów tego ciągu.
Z tego co widzę wzory an=a1*q7 i Sn=a1(1−qn)/1−q się tutaj przydadzą, ale nie wiem jak je
wykorzystać.
23 maj 21:41
krystek: a6=a1q5
a3=a1q2
Wyliczasz z tego a1 i q
następnie liczysz sumę S8 wg wzoru który napisałes.
23 maj 23:08
Eta:
q=3
| | 38 −1 | | 6560 | |
S8= 5* |
| = 5* |
| = ............ |
| | 3−1 | | 2 | |
23 maj 23:20