xxx
xxx:
Cena pewnego towaru zawiera 22−procentowy podatek VAT. O ile procent zmniejszy się cena tego
towaru na skutek zmniejszenia podatku VAT na ten towar z 22% do 7%? Wynik zaokrąglij do 0,01%.
23 maj 21:20
xxx: :((
23 maj 21:32
luk18: napisze, ale nie obiecuje że jest dobrze
23 maj 21:42
luk18: x to ta cena i ona zawiera jaką tam cenę podstawową y plus 0,22y czyli ten VAT, a zatem x=1,22y
teraz cena wynosi y+0,07y czyli 1,07y,
no i teraz liczę o ile obniżono: 1,22y − 1,07y = 0,15y
| 0,15y | |
| *100%=12,3% <− tutaj właśnie pewny nie jestem, ale reszta chyba jest dobrze. |
| 1,22y | |
23 maj 21:44
Gustlik: Załóżmy, że cena netto tego towaru to 100a zł, zatem cena z 22% VAT = 122a zł, a cena z 7% VAT
= 107a zł
Teraz proporcja:
122a − 100 %
107a − x %
100 % − 87,7 % = 12,3 %
24 maj 17:20
Me: Wynik się zgadza
6 wrz 19:47