Trygonometria
uśmiech : Znajdź pozostałe funkcje trygonometryczne mając podaną:
tgα = −34
23 maj 21:17
luk18: ctg α =−
43 <− to chyba można zapisać automatycznie.
| | 3 | | sinα | |
− |
| = |
| podnosimy do kwadratu stronami |
| | 4 | | cosα | |
23 maj 21:26
luk18: pewny nie jestem jak coś, teraz korzystamy z sin2α+cos2α=1 wyznaczamy np cos2α=1−sin2α i
podstawiamy
23 maj 21:27
Grześ: dokładnie tak luk18, potrzebne nam są dwa równania, jedno z zależności tgα, a drugie z jedynki
trygonometrycznej

Potem rozwiązać układ
23 maj 21:28
luk18: | | 3 | | 3 | |
i wyjdzie z tego sinα= |
| lub sinα=− |
| |
| | 5 | | 5 | |
23 maj 21:29