calka
ua...:
| | ⎧ | x2+x....................x∊<−2,0> | |
| f(x)= | ⎩ | arctg2(2x)4x2+1................x>0 |
|
sprawdzic ze ciagla dla <−2, ∞) i policzyc calke niewlasciwa
23 maj 21:15
ua...: up
23 maj 22:54
Jack:
jedyny punkt który podaje ciągłość w wątpliwość to x=0 Sprawdź granice obustronne w tym punkcie
oraz wartość w x=0. Jeśli wszystko będzie sobie równe, wówczas masz ciągłość.
23 maj 23:15
ua...: ciagle to jest..zbadane juz
tylko chodzi mi o liczenie calki niewlasciwej glownie..bo f(x) okreslone jest dla dwoch funkcji
x
2+x i z arctg....i teraz pytanie czy jako funkcje podcalkowa mam wstawic ta z arctg, tak? bo
ta z x
2 jest ciagla i nie ma nic niewlasciwego, dobrze mysle?
23 maj 23:23
Jack:
najpierw od −2 do 0 dajesz jedną, a potem od 0 do +∞ drugą − obie całki trzeba potem dodać.
NIe wiem dokładnie co masz myśli − f(x) jest ciągła, jeśli o to chodzi
23 maj 23:27
ua...:
ok ^^
czyli dobrze mam

odpowiedziales juz w pierwszym zdaniu

dziekuuuuuuje
23 maj 23:33
Jack:
bardzo proszę
23 maj 23:34