Na podstawie rysunku wyznacz x.
PANNA_W:

Na podstawie rysunku wyznacz x.
Proszę o pomoc, oczywiście okrąg styka się z bokami tej figury.
23 maj 21:00
Kejt: x to cały bok na samym dole?
23 maj 21:03
XXe: x=7?
23 maj 21:04
PANNA_W: x to jest odcinek od początku do momentu gdzie styka się ze okręgiem
23 maj 21:05
XXe: dwie styczne do okręgu wychodzące z jednego punktu są sobie równe − odp
23 maj 21:10
PANNA_W: proszę o obliczenie, skąd wiadomo, że x=7?
23 maj 21:12
XXe: tu nie ma czego obliczać prawie.. na rysunku widać, spróbuję narysować
23 maj 21:13
PANNA_W: bardzo proszę
23 maj 21:13
XXe:

obliczamy ae
cf=3 => cg=3
dc=6 => dg+gc=dg+3 => dg=3 =>dh=3
ad=10
ad=dh+ah
10=3+ah
ah=7
ah=7 => ae =7
23 maj 21:17
PANNA_W: ślicznie dziękuję
23 maj 21:19
XXe: błąd
dg+gc=dg+3 .. dg+gc=6 => dg=6−3
23 maj 21:21
PANNA_W: załapałam
23 maj 21:26
XXe: to dobrze
23 maj 21:27