podpis.:

Obwód −−−−− 20 cm
2a + 2b = 20 cm
a + b = 10
p −−−− przekątna (oznaczmy przekątną jako "p").
p
2 = a
2 + b
2
b = 10 − a
p
2 = a
2 + (10 − a)
2
p
2 = a
2 + 100 − 20a + a
2
p
2 = 2a
2 − 20a + 100
p =
√2a2 − 20a + 100 −−−−− to ma być liczba najmniejsza.
jeżeli pierwiastek musi być najmniejszy to tym samym liczba pod pierwiastkiem musi być
najmniejsza. Otrzymujemu, żę
2a
2 − 20a + 100 <−−−−−−−−− ma być jak najmniejsze i pytanie dla jakiego "a".
zauważ że jest to funkcja kwadratowa i wartość najmniejszą będzie miała w tym przypadku w
wierzchołku (bo ramiona tej funckji kwadratowej są skierowane ku górze)
liczymy wierzchołki −−> p oraz q
p =
−b2a
q =
−Δ4a
Δ = 400 − 800 = −400
więc
p =
204 = 5
q =
4008 = 50
i z tego wynika że : najmniejsza wartość wyrażenia 2a
2 − 20a + 100 to 50 dla a=5
czyli mamy że najmniejsza przekątna jest dla a(krytszyt bok)=5
b = 10 − a = 10 − 5 = 5
Otrzymujemy, że najkrusztsza przekątna jest wtedy gdy a = b = 5 czyli gdy ten prostokąt jest
kwardatem.