Trygonometria
Kasia: Natalia: Błagam was pomóżcie...
Na jutro mam zrobić wszystkie zadania powtórzeniowe, by uzyskać ocenę pozytywną. Z racji, że
matematematyka nigdy nie byłazm moją mocną stroną błagam o pomoc.
Każde rozwiązane zadanie się liczy. Proszę!
Czy istnieje kąt α,α ∊ ( 0 stopni, 90 stopni ) , dla którego
8 15
a) Sinα =
i cosα =
17 17
b) tgα =1,5 i ctgα = 0,6
c) sinα =0,45 i cosα 0,55
d) tgα=0,8 i ctgα=1,25
Będę bardzo wdzięczna.
Z góry dziekuje
23 maj 20:33
podpis.: sinα = 817
cosα = 1517
powinna być prawdziwa zależność (jedynka trygonometryczna)
sin2α + cos2α = 1
sprawdźmy
(817)2 + (1517)2 = 1
64289 + 225289 = 1
289289 = 1
1 = 1
a więc wykazaliśmy równość, czyli istnieje taki kąt.
b)
tgα = 1ctgα (tangens i cotangens to są liczby odwrotne dla danego kąta)
sprawdźmy czy tak jest
tgα = 1510
ctgα=610
1510 = 106 sprowadźmy do wspólnego mianownika "60"
1510 * 66 = 106 * 1010
9060 = 10060
teraz widzimy, że
9060 ≠ 10060
nie jst to równość, a więc w przykładzie "b" nie istnieje taki kąt.
c)
teraz podobnie jak w podpunkcie a
(0,45)2 + (0,55)2 = 1
liczymy przy pomocy kalkulatora wyżej też
0,2025 + 0,3025 = 1
0,505 = 1
i wychodzi ze l;ewa strona równania nie równa się prawej
0,505 ≠ 1.
czyli dla podpunktu c nie istnieje taki kąt.
d) podobnie jak b
810 = 1/(125100)
810 = 100125
sprubujmy sprowadzić do wspólnego mianownika, może niech to będzie teraz 1000, czyloi
810 * 100100 = 100125 * 88
8001000 = 800100
L = P
wykazaliśmy równość, czyli w podpunkcie d wartości moga określać kąt α.
Ostatecznie: dla podpunktu a i d istnieje taki kąt, natomiast dla podpunktów b i c nie
istnieje.
24 maj 07:54
Bogdan:
b) jeszcze raz i prościej przy zastosowaniu zależności tgα * ctgα = 1,
1,5 * 0,6 = 0,9 ≠ 1, nie istnieje taki kąt α.
d) podobnie do b): 0,8 * 1,25 = 1, istnieje taki kątα.
W punktach a) i c) można również skrócić zapis rozwiązania:
| | 8 | | 15 | | 64 + 225 | |
a) ( |
| )2 + ( |
| )2 = |
| = 1, tak |
| | 17 | | 17 | | 289 | |
c) 0,45
2 + 0,55
2 = 0,2025 + 0,3025 ≠ 1, nie.
24 maj 10:59