dziedzina funkcji
Karolina: Wyznacz dziedzinę funkcji f, jeśli:
f(x)= 3x+4
−−−−−−−−
x2−2x+1
23 maj 20:19
XXe: Δ=

liczysz m
0
niema sprawy
23 maj 20:20
XXe: D=R−{m1,m2}
23 maj 20:20
Karolina: hmm nie rozumie, na lekcji robilismy to inaczej..
23 maj 20:22
XXe: tzn jak?
23 maj 20:23
Karolina: ok chwila napisze Ci przyklad
23 maj 20:23
Karolina: f(x)= 5/4x2−9= 5/ (2x+3) (2x−3)
2x+3≠0 ∧ 2x−3≠0
x≠−1,50 ⋀ 1,50
D:R \ {−1,50,1,50}
Tutaj byl prosty wzor skroconego mnozenia, ale w tym przykladzie, ktory napisalam jest inny i
nie moge sobie poradzic.. Jakbys zrobil mi ten, to pozniej mialabym sie na czym wzorawac,
robiac inne przyklady.
23 maj 20:28
XXe: no to robisz tak samo : )
Δ=4−4=0
m0=22=1
lub (x−1)2=0 x≠1
23 maj 20:32
Karolina: ehmm.. a co oznacza ten trojkat i m0?
23 maj 20:33
XXe: delta funkcji kwadratowej, obliczasz za pomocą niej miejsca zerowe − wartości x dla których
funkcja przyjmuje wartość 0
23 maj 20:35
XXe: Δ= b2−4ac
Δ>0 funkcja ma 2 miejsca zerowe
Δ=0 1 miejsce zerowe
Δ<0 nie ma m0
23 maj 20:36
Karolina: aha
23 maj 20:39