Trygonometria
Natalia: Błagam was pomóżcie...
Na jutro mam zrobić wszystkie zadania powtórzeniowe, by uzyskać ocenę pozytywną. Z racji, że
matematematyka nigdy nie byłazm moją mocną stroną błagam o pomoc.
Każde rozwiązane zadanie się liczy. Proszę!
Czy istnieje kąt α,α ∊ ( 0 stopni, 90 stopni ) , dla którego
| | 8 | | 15 | |
a) Sinα = |
| i cosα = |
| |
| | 17 | | 17 | |
b) tgα =1,5 i ctgα = 0,6
c) sinα =0,45 i cosα 0,55
d) tgα=0,8 i ctgα=1,25
Będę bardzo wdzięczna.
Z góry dziekuje
23 maj 19:57
XXe: 64289+225289=1
23 maj 20:05
XXe: wydaje mi się że liczysz z jedynki trygonometrycznej i jak ci dobrze wychodzi to istnieje
23 maj 20:05
Natalia: a mógłby mi ktoś to policzyć? : (
Bardzo proszę...
23 maj 20:06
XXe: Ale to ty masz się naumieć tego : )
sin2α+cos2α=1 z tego liczysz
lub tg i ctg
23 maj 20:07
Natalia: nie moge liczyć nia niczyją pomoc?
23 maj 20:11
XXe: A))
sin
2α+cos
2α=1
sinα=
817 cosα=
1517
82172+
152172= 1
64+225289=1
23 maj 20:14
XXe: ehh nic nie widać
23 maj 20:14
Natalia: Dziękuje, a mógłbyś mi zrobić jeszcze pozostałe przykłady? Bardzo proszę , to dla mnie na
prawdę ważne
23 maj 20:15
XXe: B))
(1,5)
2+(0,6)
2=1
23 maj 20:17
krystek: tgx .ctgx=1
1,5.0,6=0,9 więc nie istnieje.
0,8. 1,25=1 wiec istnieje
23 maj 20:20