POMOCY
Jagoda: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ABCDS trojkat ACS jest trojkatem rownobocznym o boku 8
cm . Oblicz objetosc tego graniastoslupa .
23 maj 19:50
Jagoda: bardzo prosze o pomoc
23 maj 19:56
Malant: Rys jest ważny, ACS ma h=4√3 z tw Pitagorasa obliczmy H2 = 82−16*3 = 16
√H = 4 i teraz Pole podstawy*wys*1/3
23 maj 20:03
Jagoda: można dokładniej rozpisać ?
23 maj 20:07
Fojbe13: Proszę: trójkąt równoboczny, wzór na wysokość to h = a√3 nad 2 czyli tutaj h = 8√3 nad 2
czyli h=4√3 h to przeciwprostokątna trójkąta zbudowanego jeszcze z H ostrosłupa i POŁOWY
przekątnej kwadratu, więc kolega powyżej źle wykorzystał wzór Pitagorasa. Przekątna kwadratu
to d=a√2
U nas d=8√2 więc logicznie połowa to 4√2 i twierdzenie Pita H2= (4√3)2 − (4√2)2
i wzor na obj jest OK
23 maj 20:18
Jagoda: dziękuje bardzo
23 maj 20:34