parametr+wartość bezwzględna
yaha: parametr+wartość bezwzględna
wyznacz wartości parametru m tak, aby równanie |x+2| = − m2 + 10m − 9 miało dwa rozwiązania
23 maj 19:44
Michal: hmmmmmmmmm
cosik sie mi zdaje że to jest oczywiście jeśli się nie mylę tak

!
własność wartości bezwzględnej
|a|=b
a=b
a=−b
|x+2|=m
2+10m−9
x+2=m
2+10m−9
x+2=−(m
2+10m−9)
teraz tak mi sie to widzi że 2 rozwiązania będą wtedy kiedy prosta po lewej będzie miała 2
punkty wspólne z prostą po prawej a więc wystarczy uwarunkować że w przypadku kiedy ramiona
skierowane do dołu to wierzchołek musi się znajdować nad prostą a drugi przypadek na odwrót
tak powiedziałem hogwh !
23 maj 20:13
krystek: Wartość bezwzględna jest zawsze liczbą nieujemną ,a ponieważ mamy mieć dwa rozwiązania więc:
−m2 +10m −9 >0
a to jest spełnione gdy
i rozwiązać nierówność powyższą.
23 maj 20:28