nierówność z parametrem
bleble: określ dla jakich wartości parametru k nierówność
(k2 + 5k − 6)x2 − (k−1)x −2 < 0
jest spełniona dla kazdego x rzeczywistego
23 maj 19:19
Grześ: dla:
k
2+5k−6<0
oraz
Δ<0
Licz, sprawdzę rachunki
23 maj 19:20
Kejt: dla a<0 ⋀ Δ<0
23 maj 19:21
Grześ: Pozdrawiam Kasię
23 maj 19:22
bleble: dlaczego a<0 ?
23 maj 19:30
Grześ: bo musisz otrzymać wartości ujemne dla x∊R
a tak masz ylko dla paraboli skierowanej ramionami w dół.
A skoro masz ramiona skierowane w dół, to a<0, jasne?
23 maj 19:31
Kejt: bo parabola musi być pod osią x
23 maj 19:31
bleble: k2+5k−6>0
Δ=1
k1=−3
k2=−2
no i teraz ramiona paraboli w górę ? i x∊(−2,−3)
23 maj 19:34
Grześ: nie x∊..., tylko k∊..
23 maj 19:36
bleble: Δ=(k−1)2−4(k2+5k−6)(−2)=k2−4k+1−4(−2k2−10k+12)=k2−4k+1+8k2+40k−48=9k2+36k−47 ..?
Δ2 wychodzi mi dodatnia, czyli pewnie jakis błąd powyżej..
23 maj 19:42
Grześ: po 1. znaku równości zrobiłes błąd.. 2k +1.
23 maj 19:45