Help !!
jacob: Drzewo o wys. 12m rzuca cień o dł. 25m. Podaj miarę kata jaka tworzy promień słońca z
powierzchnia ziemi.
23 maj 19:08
XXe: obliczysz z twierdzenia sinusów
23 maj 19:33
hwdtel:
Nie ma co pomagać (podpowiadać),ze złośliwością małpią[ a taki zwyczaj po pewnym
czasie utrwala się na tym forum).Poza tym forum matematyczne(choć by tylko zadankowe) powinno
zajmowaćsię ciut poważniejszymi problemami niż rozwiązywanie zadań uczniom i uczennicą
szkoły przy zk(przyzakładowej)
| 12 | | 25 | |
| = |
| −myślę że przynajmniej tyle należało by napisać,jeżeli wogóle
|
| sinx | | sin(90−x) | |
zajmować się tym zadaniem!
24 maj 13:33
Nie jestem mądry:

a − to drzewo a= 12
b − to cień b= 25
α − szukany kąt
24 maj 13:42