wyznacz dziedzine funkcji Proszę o pomoc
Ania: b) f(x)=
√−x+3
c) f(x)=2x+4
23 maj 19:05
human: Musisz przyrównać mianownik do zera, a powstały wynik wykluczyć ze zbioru odpowiedzi (czyli
liczb rzeczywistych).
np.
a) x+2=0
x=−2
czyli odp: D=R−{−2}
23 maj 19:14
human: w przypadku d) robisz tak samo. b) i c) nie wiem.
23 maj 19:15
Kejt: w c x∊R
w b) rozwiązaniem jest przedział:
−x+3≥0
wiadomo, że licząc w zbiorze liczb rzeczywistych nie jesteśmy w stanie policzyć pierwiastka z
liczby ujemnej.
23 maj 19:16
Malant: Dziedzina czyli zbiór rozwiązań spełniających daną funkcję. a) Dziedzina = R\{−3;−2} b) Tutaj
musi być spełniony warunek −x+3≥0 stąd x≤3 stąd Dziedzina = R ≥ 3 c) Dziedzina = R i d) z
licznika x≠0 a mianownika x≠5 i −5 (ważne bo (−5) do kwadratu to 25) stad Dziedzina =
R\{0;5;−5}
23 maj 19:20
Kejt: dlaczego w d) jest wykluczone 0?
23 maj 19:23
Ania: Dziekuję za pomoc.
23 maj 19:40