równanie prostej
lulaaa: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt : M= (2,3) równoległej prostopadłej do
prostej prostej przechodzącej przez punkty (1,2) ; (−3,4)
najpierw napisac równanie przechodzącej przez punkty (1,2) ; (−3,4)
23 maj 19:05
23 maj 19:09
Gustlik: Wyznaczam współczynnik kierunkowy prostej AB:
| | yB−yA | | 4−2 | | 2 | |
a= |
| = |
| = |
| =−U{1]{2}
|
| | xB−xA | | −3−1 | | −4 | |
Prosta równoległa ma ten sam współrzynnik kierunkowy, czyli jej równanie to:
Podstawiam współrzedne M:
3=−1+b
4=b
b=4
| | 1 | |
Prostopadła ma wspołczynnik kierunkowy a2=− |
| =2
|
| | a1 | |
czyli
y=2x+b
Podstawiam współrzędne M
3=2*2+b
3=4+b
3−4=b
b=−1
Odp: y=2x−1
24 maj 00:41