wzory vieta
yaha: wzory vieta : dla jakich wartości parametru m pierwiastki równania kwadratowego
x2 + √5mx + m2 + m + 3 = 0 spełniają warunek x12 + x22 ≥ 3x1x2
23 maj 19:05
Grześ: Warunki:
Δ≥0
x
12+x
22≥3x
1x
2
x
12+x
22+2x
1x
2≥5x
1x
2
(x
1+x
2)
2≥5x
1x
2
Dalej sobie poradzisz
23 maj 19:07
yaha: a czemu Δ≥0 a nie tylko Δ>0 ?
23 maj 19:10
Grześ: dla pewności, bo może być podwójny pierwiastek
23 maj 19:11
yaha: Δ=(
√5m)
2−4(m
2+m+3)=5m
2−4m
2−4m−12=m
2−4m−12
Δ
2=16+48=64
i co dalej
23 maj 19:16
Grześ: czyli masz:
(x+2)(x−6)≥0
Rozwiąz ta nierównośc, oraz drugą z wzorów Viete'a
23 maj 19:18
bleble: ehh chyba nie ogarniam..
za x1 i x2 podstawiam te m1 i m2 ?
23 maj 19:24
Grześ: o kurde.. moja literówka.. oczywiście Twoja czujność

Wybacz
(m+2)(m−6)≥0
23 maj 19:25