:)
Jula: wyznacz wspolczynnik c wiedzac ze funkcja f ma dokladnie jedno miejsce zerowe.
f(x) = x2 + 3x +c
f(x) = −x2 + x +c + 1
23 maj 18:55
Kejt: jeśli jedno miejsce zerowe to Δ=0
a=1 b=3
Δ=9−4c
9−4c=0
c=...
drugie analogicznie.
23 maj 18:57
Grześ: skoro ma dokładnie jedno miejsce zerowe, więc:
Δ=0
czyli:
f(x)=x2+3x+c
Δ=9−4c=0
c=...
f(x)=−x2+x+(c+1)
Δ=1+4(c+1)=4c+5=0
c=....
23 maj 18:59
Kejt: pozdrowienia dla Grzesia
23 maj 18:59
Grześ: Ciepłe pozdrowienia dla Kejt
23 maj 19:00
Bogdan:
Jeśli funkcja kwadratowa ma jedno miejsce zerowe x0, to ma wzór: f(x) = a(x − x0)2.
Miejsce zerowe jest w takim przypadku odciętą wierzchołka paraboli.
23 maj 19:00
Jula: dziekuje wam bardzo za pomoc
23 maj 19:03