kompletnie się na tym nie znam a potrzebuję rozwiązania na jutro proszę pomóżcie
pomóżcie;): przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym o wysokości 6cm i podstawie 8cm. Oblicz
pole powierzchni całkowitej oraz objętość tego stożka
23 maj 18:53
Grześ: mamy dane H− wysokośc stożka, a−średnica stożka
Liczymy z tego tworzącą stozka:(Pitagoras)
l
2=6
2+4
2=52
l=2
√13
Teraz liczysz pole całkowite i objętośc mając dane:
H = 6 cm
r= 4 cm
l= 2
√13 cm
Wzory:
P
c=πr
2+πrl
23 maj 18:57
XXe: Pole całkowite pole koła r=4 + l liczysz z pitagorasa
23 maj 18:57
pomóżcie;): a czy moglbys mi to obliczyc?
23 maj 19:10
Grześ: masz podane dane i podstawienie do wzoru... czy to takie trudne

...
23 maj 19:12
23 maj 19:14
pomóżcie;): to chociaz sprawdz czy dobrze jesli mozesz v= 32π
23 maj 19:20
pomóżcie;): a pc = w przyblizeniu 45π?
23 maj 19:21
Grześ: tak, objętośc dobrze
23 maj 19:21
Grześ: zobacze na kalkulatorze, lecz raczej powinnaś/eś podawać w formie wyrażenia z pierwiastkami...
23 maj 19:22
pomóżcie;): to jakbys mi powiedzial tylko to pc jak powinno to byc to bylabym Ci bardzo wdzieczna i sorki
ale nienawidze brył!
23 maj 19:24
Grześ: tak, coś w przybliżeniu 45 π
23 maj 19:24
pomóżcie;): bo wyszlo 28,844 nie?
23 maj 19:25
pomóżcie;): bardzo dziekuje

mialbys jeszcze czas mi pomoc czy raczej nie?

hehe
23 maj 19:26
Grześ: tak, lecz wykaż choć troszkę zaangażowania, to pomogę

To, że nienawidzisz bryły, to nie znaczy, że nie potrafisz liczyć
23 maj 19:27
pomóżcie;): łatwo powiedziec widzę ze Ty sie znasz a dla mnie to czarna magia hehe ale postarm sie

zaraz
Ci wysle zadanie
23 maj 19:29
pomóżcie;): oblicz objętość i pole powierzchni calkowitej stożka, którego średnica podstawy wynosi 6cm, a
jego tworząca ma długość 10cm.
23 maj 19:30
Grześ: Skoro średnica R=6 cm, czyli:
r= promień = 3 cm
l − tworząca = 10 cm, układamy Pitagorasa:
H
2+r
2=l
2
H=...
Jak policzysz wysokośc, to już tylko do tych samych wzorów

H= .... cm
r= 3 cm
l = 10 cm
V=....
P
c=....
23 maj 19:34
pomóżcie;): ale wyjdzie pierwiastek z 91 a takiego nie ma..
23 maj 19:38
Grześ: w czym to przeszkadza

to jest liczba jak każda inna.. nie rozumiem czasem, że jak już zobaczy
się
√91, to zadanie źle i basta...
23 maj 19:39
pomóżcie;): ok ok spokojnie
23 maj 19:40
pomóżcie;): no wiec h=pierwiastek 91
23 maj 19:40
Grześ: yhym... podstawiaj do wzoru.. jak chcesz rób przybliżenie, albo zapisz w postaci wyrażenia i
koniec...
23 maj 19:41
pomóżcie;): a mogę zostawic w takiej postaci? v=1/3 x π 3 do kwadratu x pierwiastek 91= 1/3 x π 9 x
pierwiastek 91= 3π pierwiastek 91? czy jak to zapisac na koncu?
23 maj 19:44
pomóżcie;): i co jak mam to zapisac?
23 maj 19:52
pomóżcie;): jestes?
23 maj 19:58