wielomiany
ButEnki: Dany jest wielomian W(x)= −3x3 + m2x2 + 5x − 2, gdzie m jest parametrem i m∊ R.
a) Dla jakich wartości parametru m, reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x−2) jest
równa 20?
b) Ustal wzór wielomianu W(x), jeśli wiadomo, że jednym z pierwiastków tego wielomianu jest
liczba −1. Następnie oblicz pozostałe pierwiastki wielomainu W(x).
23 maj 18:03
Gustlik: ad a)
W(2)=20
W(2)=−3*2
3 + m
2*2
2 + 5*2 − 2=−24+4m
2+10−2=4m
2−16
4m
2−16=20
4m
2=36 /:4
m
2=9
m=3 v m=−3
ad b)
W(−1)=0
W(−1)=−3*(−1)
3 + m
2*(−1)
2 + 5*(−1) − 2=3+m
2−5−2=m
2−4
m
2−4=0
m
2=4
m=2 v m=−2
W(x)=−3x
3 + 2
2x
2 + 5x − 2=−3x
3 + 4x
2 + 5x − 2
Schemat Hornera:
−3 4 5 −2
−1
−3 7 −2 0
(x+1)
(−3x2+7x−2)=0
Δ=49−4*(−3)*(−2)=49−24=25
√Δ=5
24 maj 01:10