wielomiany
ButEnki: Dany jest wielomian W(x)= x3 + 3x2 − 4.
a) Rozłóż wielomian W(x) na czynniki liniowe. Podaj pierwiastki wielomianu i określ ich
krotność.
b) Zbadaj czy istnieją takie wartości a i b, aby wielomiany W(x) oraz Q(x)= (x+a)(x2 + bx + 1)
były równe, Jeśli istnieją, to wyznacz je.
23 maj 17:50
dooominisia:

a) w(1)=0 więc stosuję schemat Hornera( na rysunku m4 znaczy że m jest na minusie)
więc w(x)=(x−1)(x
2+4x+4)
drugi nawias to wzór skróconego mnożenia więc:
w(x)=(x−1)(x+2)
2
x1=1−pierwiastek jednokrotny
x2=−2=pierwiastek dwukrotny
24 maj 14:34
24 maj 14:35
Godzio:
Albo pogrupować

x
3 + 3x
2 − 4 = x
3 − x
2 + 4x
2 − 4 = x
2(x − 1) + 4(x − 1)(x + 1) =
= (x − 1)(x
2 + 4x + 4) = (x − 1)(x + 2)
2
24 maj 14:36