Działania na ułamkach algebraicznych. Wykonaj działąnia. Podaj konieczne założen
Anka.: x2−1 / x2+x+6 * x2+7x+12 / x2+x−2
asd: x−1x2+x+6 *
x2 + 7x + 12x2+x−2
Założenia. Mianownik nie może być równy zero więc
x
2+x+6≠0 oraz x
2+x−2≠0
trzeba policzyć pierwiastki(miejsca zerowe) funkcji kwardratowej −−−>
i7.
x
2+x+6≠0
Δ = 1−24 < 0 a więc nie ma miejsc zerowych czyli nigdy nie będzie równe zero.
natomist
x
2+x−2≠0
Δ = 1 + 8 = 9
√Δ = 3
x
1 =
−1−32 = −2
x
2 =
−1+32 = 1
czyli z załozeń wynika że
x ≠ −2 oraz x ≠ 1 ("x" nie może się równać −2 oraz 1)
Dziedzina −−−> D∊R − {−2,1}.
Mamy założenia
powracamy to działania
x−1x2+x+6 *
x2 + 7x + 12x2+x−2
wyliczyliśmy miejsca zerowe dla x
2+x−2 czyli możemuy zapisać
x
2+x−2 = (x+2)(x−1) zapisaliśmy tą funkcję za pomocą iloczynu czyli jest to postać
iloczynowa.
teraz moze to samo zrobimy z x
2 + 7x + 12. Liczymy mijsca zerowe (pierwiastki równania).
x
2 + 7x + 12
Δ = 49 − 48 = 1
√Δ = 1
x
1 =
−7−12 = −4
x
2 =
−7+12 = −3
mamy miejsca zerowe., czyli
x
2 + 7x + 12 = (x+4)(x+3).
OK
ten funkcji x
2+x+6 niestety tak nie zapiszemy, no bo nie ma miejsc zerowych.
ale z tego co otrzymaliśmy możemy zapisać, że:
x−1x2+x+6 *
x2 + 7x + 12x2+x−2 =
x−1x2+x+6 *
(x+4)(x+3)(x+2)(x−1)
możemy skrucić (x−1) zostaje nam
1x2+x+6 *
(x+4)(x+3)(x+2)
=
(x+4)(x+3)(x2+x+6) * (x+2)
trzeba to wymnożyć
x2 + 3x + 4x + 12x3 + x2 + 6x + 2x2 + 2x + 12 =
=
x2 + 7x + 12x3 + 3x2 + 8x + 12.
Działanie wykonane.