3 | 5 | |||
a) | + | = | ||
x+4 | x−4 |
6 | 4 | |||
b) | − | = | ||
x−3 | 3−x |
x | x+1 | |||
c) | − | = | ||
x2 −1 | x−1 |
x+3 | 1 | |||
d) | + | = | ||
x2 +2 | 2x+4 |
x−1 | x +2 | |||
e) | + | = | ||
x2 + 3x | x2+x |
x+1 | x | |||
f) | − | = | ||
x2+2x+1 | x2+x |
3(x−4) | 5(x+4) | 3x−12+5x+20 | ||||
a) | + | = | = | |||
(x+4)(x−4) | (x+4)(x−4) | (x+4)(x−4) |
8x+8 | |
D=R\ {−4,4} | |
(x+4)(x−4) |
6(3−x) | 4(x−3) | 18−6x−4x−12 | ||||
b) | − | = | = | |||
(x−3)(3−x) | (x−3)(3−x) | (x−3)(3−x) |
−10x+6 | |
D+R\{0,3} i tu wlasnie nie wiem czy mianownik jest dobrze ? | |
(x−3)(3−x) |
x | x+1 | x | (x+1(x−1)) | |||||
c) | − | = | − | |||||
(x−1)(x+1) | (x−1) | (x−1)(x+1) | (x−1)(x+1) |
x2+x−1 | ||
= U{ x −x2−x +x−1}{( x−1)(x+1) = | D=R\{1,−1} | |
(x−1)(x+1) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |