indukcja matematyczna
azer: Udowodnij korzystając z indukcji matematycznej.
13+23+...+n3=(n(n+1)2)2
Doprowadziłem do takiej postaci:
(k(k+1)2)2+(k+1)3=
ale co dalej? jak doprowadzić do postaci ((k+1)(k+1+1)2)2 ?
Bardzo proszę o pomoc
23 maj 15:00
Grześ: Może tak:
| k2(k+1)2 | | k+1 | |
| +(k+1)3= |
| (k2(k+1)+4(k+1)2)= |
| 4 | | 4 | |
| | (k+1)2 | | (k+1)2 | |
= |
| (k2+4k+4)= |
| (k+2)2=... |
| | 4 | | 4 | |
23 maj 15:18
azer: Wielkie dzięki Grześ !
Mam jeszcze jeden przykład z którym też są drobne problemy:
n! > 2
n , n ≥ 4
Doprowadziłem do takiej postaci:
2
k +(k+1)!
i co z tym zrobić ? myślałem, że coś tu zmieni wyrzucenie tej silni przed naiwas:
2
k +(k+1)k!
ale to chyba nic nie da
Proszę o pomoc
23 maj 15:40
Grześ: k!>2
k dla k≥4
(k+1)!>2*2
k
(k+1)*k!>(k+1)*2
k
Teraz dla k≥4:
k+1≥5
(k+1)*2
k≥5*2
k>2*2
k, co należało dowieść
23 maj 16:01
azer: Napisałeś "Dla k ≥ 5" a wstawiłeś 5. Pomyliłeś się czy tak ma być ?
23 maj 16:17
azer: poprawka: "Dla k ≥ 4" chciałem napisać
23 maj 16:18
Grześ: hmm... pod spodem pokazałem przekształcenie, na k+1≥5
Mysle, że jest dobrze. Ewentualnie jak chcesz, to niech to ktoś inny obejrzy
23 maj 16:19
azer: a ten przykład może ktoś zrobić?:
11n−4n jest podzielna przez 7
23 maj 21:40
azer: Grześ ale nadal nie moge zrozumieć co ma znaczyć cały ten zapis:
"Teraz dla k≥4: k+1≥5 (k+1)*2k≥5*2k>2*2k,"
Możesz to jakoś krok po kroku wyjaśnić?
23 maj 21:44
Godzio:
Dla n = 1
11 − 4 = 7
Założenie n = k
11k − 4k = 7p
Teza: n = k + 1
11k + 1 − 4k + 1 = 7s
L = 11 * 11k − 4 * 4k = 11(11k − 4k) + 7 * 4k = 11 * 7p + 7 * 4k = 7(11p + 4k) = 7s
Co kończy dowód
23 maj 21:46
Godzio:
n! > 2n n ≥ 4
Dla n = 4
24 > 16
Założenie: n = k, k ≥ 4
k! > 2k
Teza: n = k + 1
(k + 1)! > 2k + 1
I bardziej łopatologicznie rozpisane:
k ≥ 4 / + 1
k + 1 ≥ 5
Korzystając z założenia:
k! > 2k
k + 1 ≥ 5 *
−−−−−−−−−−−
k!(k + 1) > 5 * 2k
(k + 1)! > 5 * 2k, a skoro 5 > 2 to:
(k + 1)! > 5 * 2k > 2 * 2k
Co kończy dowód
23 maj 21:52
azer: Godzio nie pomyliłeś się w tym zapisie:
L = 11 * 11k − 4 * 4k = 11(11k − 4k) + 7 * 4k = 11 * 7p + 7 * 4k = 7(11p + 4k) = 7s
?
z czego to przekształcenie 11 * 11k − 4 * 4k = 11(11k − 4k) + 7 * 4k ?
oraz czy specjalnie napisałeś 7s czy to pomyłka i powinno być 7p?
23 maj 22:30
Godzio:
Nie pomyliłem:
11 * 11k − 4 * 4k = 11 * 11k − 11 * 4k + 7 * 4k = 11(11k − 4k) + 7 * 4k =
[ korzystam z założenia ] = 11 * 7p + 7 * 4k = 7(11p + 4k) = 7s
23 maj 22:42