pomóżcie
KASIA:
Pomóżcie !
1. Napisz równanie okręgu o środku w punkcie O=(0,0), do którego należy punkt:
a) A=(−4,3)
b) B=(3√3,−2)
c) C=(−6,−2)
d) D=(5,0)
2. Wyznacz współrzędne y punktu należącego do okręgu o równaniu x2+y2=100
a) A=(10,y)
b) B=(−7,y)
c) C=(−√6,y)
d) D=(6,y)
będę bardzo wdzięczna : )
23 maj 14:39
dooominisia:
1.
długość odcinka OA=r, więc musisz obliczyć długość odcinka ze wzoru:
IAOI=√(Xo−Xa)2+(Yo−Ya)2
należy tylko podstwić odpowiednie współrzędne i otrzymujemy:
r=√25=5
Należy teraz podstawić do równania okręgu:
(x−a)2+(y−b)2=r2
S−środek okręgu S(a,b), r>0
a nasz środek znajduje się w punkcie S(0,0), więc podstawiam:
(x−0)2+(y−0)2=25, więc ostatecznie otrzymujemy:
x2+y2=25
23 maj 15:35
dooominisia:
2.należy podstawić współrzędnepunktu np. A do równania okręgu(tzn. współrzędną x)
A(10,y)
100+y2=100 przenoszę 100 z lewej strony na prawą i otrzymuje:
y2=0 więc odp:y=0
23 maj 15:38
dooominisia: b) B(−7,y)
49+y2=100
y2=51
więc y=−√51 lub y=√51
23 maj 15:40
dooominisia: pozostałe podpunkty należy zrobić analogicznie
23 maj 15:40
KASIA: możesz mi sprawdzić :
1.
b) nie zrobiłam bo 3√3 to jest jakiś ułamek duży .. chyba .
c) x2+y2=40
d) x2+y2=25
2.
b) y=√51
c) y=√94
d) y=8
23 maj 15:50
KASIA: 
23 maj 16:03
KASIA: to tak ma być ?
23 maj 19:50
dooominisia: co do b to główny największy problem był chyba z wyznaczeniem r2:
r=IOBI=√3√9+4, więc skoro r>0 to mogę napisać, że: r2=3√9+4
24 maj 16:12
dooominisia: c, d → dobrze
24 maj 16:13
dooominisia: 2. powinny być jeszcze liczby na minusie więc:
b)−√51 lub √51
c)−√94 lub √94
d)8 lub −8
bo jeśli podnosisz y do kwadratu to zawsze dostajesz liczbę dodatnią, więc rozwiązania powinny
być dwa
24 maj 16:16