statystyka
kamilllllll: Statystyka−−>równanie trendu+prognoza Bardzooo pilne
Od razu mówię że potrafię policzyć równanie trendu+prognozę. Przy podanych danych do tego
zadania mam problem z policzeniem wartości poszczególnych yt
Treść zadania: Wartość depozytów spadała w pewnym banku w roku 2010 z miesiąca na miesiąc o
8mln zł, w wyniku działania czynników głównych, zaś średnia wielkość wynosiła we wszystkich
miesiącach 2010r. =160mln zł. Proszę wyznaczyć równanie trendu liniowego tej wartości oraz
postawić prognozę na miesiąc luty 2012 roku.
więc tak wzór na średnią yt: yt= suma wyrazów yt / liczba okresów t ,
więc: 160= suma yt/ 12 a więc suma yt= 1920
Mając sumę yt oraz t, czyli liczbę okresów oraz informację o tym że z okresu na okres wartość
spadała o 8, jak obliczyć wartość poszczególnych yt

jakiś wzór na ciąg arytmetyczny czy
jak?
Bardzo pilna sprawa, za 2 dni mam z tego kolokwium
23 maj 14:02
kamilllllll: mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze mi wyszło :
a12=116
a1=204
przekształciłem wzór na sumę c.arytmetycznego
23 maj 14:15
emilka: emilakgtgdtbdgdgfdbdg
23 maj 15:20
kamilllllll: pomoze ktos?
23 maj 19:55