matematykaszkolna.pl
statystyka kamilllllll: Statystyka−−>równanie trendu+prognoza Bardzooo pilne Od razu mówię że potrafię policzyć równanie trendu+prognozę. Przy podanych danych do tego zadania mam problem z policzeniem wartości poszczególnych yt Treść zadania: Wartość depozytów spadała w pewnym banku w roku 2010 z miesiąca na miesiąc o 8mln zł, w wyniku działania czynników głównych, zaś średnia wielkość wynosiła we wszystkich miesiącach 2010r. =160mln zł. Proszę wyznaczyć równanie trendu liniowego tej wartości oraz postawić prognozę na miesiąc luty 2012 roku. więc tak wzór na średnią yt: yt= suma wyrazów yt / liczba okresów t , więc: 160= suma yt/ 12 a więc suma yt= 1920 Mając sumę yt oraz t, czyli liczbę okresów oraz informację o tym że z okresu na okres wartość spadała o 8, jak obliczyć wartość poszczególnych yt jakiś wzór na ciąg arytmetyczny czy jak? Bardzo pilna sprawa, za 2 dni mam z tego kolokwium
23 maj 14:02
kamilllllll: mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze mi wyszło : a12=116 a1=204 przekształciłem wzór na sumę c.arytmetycznego
23 maj 14:15
emilka: emilakgtgdtbdgdgfdbdg
23 maj 15:20
kamilllllll: pomoze ktos?
23 maj 19:55