8 całek nieoznaczonych
Fokier: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych całek, pozdrawiam!
1) ∫ lnx2dx
2) ∫ (x+1)sinxdx
3) ∫ (lnt)2tdt
4) ∫ x2x3+1dx
5) ∫ 3(x+3)(x−1)dx
6) ∫ √x+1xdx
7) ∫ x2(x3+1)4dx
8) ∫ x2sinx+xxdx
21 maj 23:40
Godzio:
Trzeba coś samemu próbować, które całki sprawiają Ci szczególną trudność, 4 całki mogę Ci
rozwiązać, ale resztę próbuj sam
21 maj 23:43
Fokier: dziekuje, każda całka się liczy, próbowałem ale zawsze coś jest nie tak.. Wolframalpha nie
pomaga..
21 maj 23:44
Kejt: ja mogę co najwyżej popatrzeć

gdyby to były pochodne to jeszcze, ale i tak nie o tej
godzinie..
21 maj 23:44
Fokier: własnie... pochodne w małym palcu mam, a odwrotnie kicha, czemu to takie trudne!
21 maj 23:45
Godzio:
1)
| | 1 | |
∫lnx2dx = ∫(x)'lnx2dx = x * lnx2 − ∫x * |
| * 2x = |
| | x2 | |
= x * lnx
2 − ∫2dx = 2x*lnx − 2x + C = 2x(lnx − 1) + C
2)
∫(x + 1)sinxdx = ∫xsinxdx + ∫sinxdx = ∫x(−cosx)'dx + ∫sinxdx = −xcosx + ∫cosxdx + ∫sinxdx =
= −xcosx + sinx − cosx + C
4)
| | x2 | | 1 | 3x2 | | f'(x) | |
∫ |
| = |
|
| = [ korzystam z ∫ |
| dx = ln|f(x)| + C ] = |
| | x3 + 1 | | 3 | x3 + 1 | | f(x) | |
7)
| | 1 | |
∫U{x2}{(x3 + 1)4dx = [ x3 + 1 = t, 3x2dx = dt, x2dx = |
| dt ] = |
| | 3 | |
| | 1 | | dt | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ∫ |
| = |
| ∫t−4dt = |
| * U{t−3{−3} + C = − |
| + C |
| | 3 | | t4 | | 3 | | 3 | | 9(x3 + 1)3 | |
21 maj 23:48
Godzio:
5) Rozbić na ułamki proste
| | √x | | 1 | |
6) Rozbić na dwa ułamki |
| = |
| = x−1/2 |
| | x | | √x | |
8) Podzielić przez x xsinx + 1 −− i podobnie jak w 2)
21 maj 23:51
Fokier: mogę prosić jeszcze o rozpisanie przykładu 3 i 6?
22 maj 16:48
ancymon: | | ln2t | | 1 | | 1 | | 1 | |
3) ∫ |
| dt = | u=lnt du= |
| dt | = ∫ u2 du = |
| u3 + C = |
| ln3t + C |
| | t | | t | | 3 | | 3 | |
22 maj 18:03
ancymon: 6)
| | √x+1 | | √x | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = ∫ x−1/2 dx + ln|x| + C = |
| | x | | x | | x | |
= 2
√x + ln|x| + C
22 maj 18:08
Fokier: dziękuje pozdrawiam
23 maj 09:01