matematykaszkolna.pl
.. Kasia: bardzo proszę o pomoc.. 1. Na trapezie opisano okrąg o promieniu długości 25 cm. Dłuższa podstawa trapezu jest srednica tego okregu. Wiedzac,ze przekatna trapezu ma dlugosc 40 cm, oblicz obwod tego trapezu. Prosze o podpowiedz, a nie rozwiazanie.. np. o poprawny rysunek bo możliwe, że mój jest zle narysowany przez co nie zauwazam jakichs zaleznosci.. 2. Wyznacz miary katow czworokata ABCD wpisanego w okrag, wiedzac,ze : a) I ∡ B I = 2 I ∡ A I i I ∡ C I = 3 I ∡ A I 1 b) I ∡ B I = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− I ∡ A I i I ∡ A I = 2 I ∡ C I 3 c) I ∡ A I : I ∡ B I : I ∡ C I = 1: 2: 3 d) I ∡ A I : I ∡ B I : I ∡ D I = 5: 4: 2 Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc emotka function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
21 maj 23:12
Kejt: rysunekdalej chyba sobie poradzisz? emotka
21 maj 23:17
Kasia: aa, nie wiedziałam, że tam jest kąt prosty emotka to a można wyliczyć. Tylko brakuje mi jeszcze długości tej krótszej podstawy, jak można wyliczyć ?emotka przepraszam za dziwactwa dopisujące się same na końcu.. function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
21 maj 23:23
Godzio: rysunek
40a 50h 

=

⇒ h = ...
2 2 
h2 + x2 = a2 ⇒ x = ... Krótsza podstawa = 50 − 2x
21 maj 23:25
Kejt: hmm..ramiona mamy.i jedną podstawę. przekątne też..wiec można spróbować z twierdzenia Ptolemeusza: Twierdzenie Ptolemeusza: W czworokącie wpisanym w okrąg iloczyn długości jego przekątnych jest równy sumie długości iloczynów długości boków przeciwległych ef = ac + bd (a to krótsza podstawa, a nie ramię które zaznaczyłam tą literą na rysunku) czyli u nas: 40*40=50a+30*30 powinno coś wyjść..próbuj emotka
21 maj 23:29
Kejt: no..albo tak.. za późno jest i komplikuję bardziej niż zwykle
21 maj 23:30
Godzio: Kejt widzę że Ty już PRO skoro takie twierdzenia znasz
21 maj 23:31
Kasia: ok emotka a pytanko do Godzia, skąd się wzięło to wyliczenie h ? bo nie rozumiem.. Kejt, a potrafisz może to drugie?emotka Bo niestety nie robiliśmy w ogóle na lekcji tego typu zadania i nie wiem nawet jak się wziąć za to, wszelkie próby były bezskuteczne function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
21 maj 23:34
Godzio: rysunek To wynika z przyrównania pól
 a * b 
P =

2 
 c * h 
P =

2 
a * b c * h 

=

2 2 
21 maj 23:35
Kejt: haha. pro? przestudiowałam po prostu materiały od Bogdana.. wybacz..sama widzisz, że ja już nie kontaktuję..
21 maj 23:36
Kasia: rozumiem , dzięki Godzio emotka ee, to że rozwiązałaś trudniejszym sposobem nie oznacza, że nie kontaktujesz wrzuć na luz jeśli ktoś z Was potrafi zrobić drugie zadanie ( tzn co do tego nie mam wątpliwości, ale jeśli macie czas i chęć) to proszę o pomoc emotka function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
21 maj 23:39
Godzio: A + C = 180 ⇒ 4A = 180 ⇒ A = 45 B = 2A = 90 C = 3A = 135 A + B + C + D = 360 45 + 90 + 135 + D = 360 ⇒ D = ...
21 maj 23:39
Godzio: d) A = 5x B = 4x D = 2x B + D = 180 6x = 180 x = 30 A = 150 B = 120 D = 60 A + C = 180 ⇒ C = ... c) analogicznie, ja już zasypiam
21 maj 23:41
Kasia: jedno tylko pytanko, co do podpunktu d, tylko i wyłaćznie mozna wziac pod uwage B+ D czy moze byc dowolna kombinacja, typu A+ B? tylko wtedy wyjdzie inne x, stąd pytam.. function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
21 maj 23:44
Godzio: Suma kątów na przeciw siebie musi być równa 180, więc innej kombinacji być nie może
21 maj 23:50
Kasia: ok, dziękuję bardzo emotka function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
21 maj 23:53