matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Szereg liczbowy,
kinia:
Obliczyć sumę szeregu: (od n=1 do
∞
)
1+3
n
+4
n
∑
5
n
Prosiłabym o dość łopatologiczne wyjaśnienie
Z góry dziękuję
21 maj 23:00
b.:
wzór
q
∑
n=1
∞
q
n
=
dla |q|<1
1−q
rozbij sobie podany szereg na sumę trzech szeregów, a potem zastosuj ten wzór
22 maj 00:39