Całka niewymierna
Ace:
Od 2 dni nie mogę wpaść jak to rozwiązać, postać kanoniczna nie wychodzi, nie mam pojęcia jak
to zrobić, pomoże ktoś?
21 maj 21:44
Grześ: ja tą całkę wtedy widziałem, ale nie miałem czasu napisać podpowiedzi.
Zaraz Ci zapiszę co nieco
21 maj 21:47
XXe: prawdopodobnie zniszczyć niewymierność, m0 wyliczyć i wynik to
x ε R−[m1,m2} z tej funkcji z mianownika
21 maj 21:49
Grześ: Tak więc musimy rozbić na dwie całki, w tym celu najpierw:
3x
2−11x+2, policzmy pochodną z tego:
| | 11 | |
(3x2−11x+2)'=6x−11=6(x− |
| ), to znaczy, że musimy tak rozbić ułamek: |
| | 6 | |
| | | | | |
| = |
| − |
| = |
| √3x2−11x+2 | | √3x2−11x+2 | | √3x2−11x+2 | |
Teraz policz oddzielnie te całki. Pierwszą przez podstawienie, a drugą do postaci kanonicznej
mianownik i policz
21 maj 21:51
Ace: aa to już wszystko jasne, dzięki za naprowadzenie
21 maj 22:00
Grześ: proszę bardzo
21 maj 22:13