matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
t
vercia09028:
jak to można rozpisać: tg
2
x
2
21 maj 19:29
M:
17 mar 13:27
Krzysiek:
x
x
{cos
2
+sin
2
=1
2
2
x
x
{cos
2
−sin
2
=cosx
2
2
1) Odejmujemy stronami
x
2sin
2
=1−cosx
2
x
1−cos(x)
sin
2
=
2
2
2) Dodajemy stronami
x
2cos
2
=1+cos(x)
2
x
1+cosx
cos
2
=
2
2
x
sin
2
(x/2)
tg
2
=
=
2
cos
2
(x/2)
1−cos(x)
2
1−cos(x)
tg
2
(x/2)=
*
=
(jedno z przekształceń
2
1+cosx
1+cos(x)
17 mar 14:03