Tasartir: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o przekątnych 12 cm i 6 cm. Ile wynosi pole
powierzchni bocznej tego graniastosłupa, jeśli wiemy, że jego wysokość stanowi 4/3
długośći krwędzi podstawy.
Proszę o szybką odpowiedź
7 kwi 18:33
Sławek: Więc na początku dobrze było by obliczyć A:
W rombie przekątne przecinają się pod kątem prostym. Można przez to wykorzystać
Twierdzenie Pitagorasa.
Aby obliczyć a bierzemy pod uwagę jeden z trójkątów utworzonych przez trójkąt. Jego
bokami są 1/2 przekątnej 12 cm i 1/2 przekątnej 6 cm i nasze szukane A.
A2 = 32 + 62
A2 = 9 + 36
A2 = 45
A = √45
Dalej możemy obliczyć wysokość graniastosłupa, to
H = 4/3 x A = 4/3 x √45 = 4 x √45 dzielone przez 3
Pole powierzchni bocznej to:
Pb = 4 x A x H
Obliczenie pola powierzchni bocznej to kwestia podstawienie pod wzór powyższy.
7 kwi 21:05
Tasartir: Dziękuje
7 kwi 21:10