a mogę prosić jeszcze o pomoc w tym zadaniu? :
znajdź współrzędne takiego punktu P1 który podzieli odcinek AB w stosunku 2:3 licząc od punktu
A
A(−2;3) B(2;−3)
Wektor AB=Wektor CD
Liczę wektor AB:
[4−0, 3−0] czyli wektor AB=[4,3], więc i wektor CD równy jest [4,3], więc:
[4,3]=[x+1, y−2]
więc: x+1=4 ⇒ x=3
y−2=3 ⇒ y=5
Zatem punkt d ma współrzędne D=(3,5)
najpierw liczę polę figury zielonej:
P=5*5=25
I teraz od powyższego pola muszę odjąć pola zaznaczone pomarańczowymi cyferkami na rysunku.
Jako że wszytskie trójkąty są prostokątne to wykorzystaw wzór:
P=1/2*a*b*sin90 stopni=1/2*a*b
P1=(4*3):2=6
P4=(2*1):2=1
p3=(4*3):2=6
p2=(1*2):2=1
Aby obliczyć pole niebieskiej figury muszę:
Pf=P−P1−P2−P3−P4
Pf=24−6−1−6−1
Pf=10
a jest łatwiejszy sposób na obliczenie tego zadania?
| 1 | 2 | |||
Wektor x→= | AB→, zatem wektor AP1→= | AB→
| ||
| 5 | 5 |
| 2 | 2 | 8 | 18 | |||||
AP1→= | AB→=AP1→= | *[4, −9]=[ | , − | ]
| ||||
| 5 | 5 | 5 | 5 |
| 8 | 18 | 3 | 3 | |||||
P1=[ | , − | ]+(−2;3)=[1 | , −3 | ]+(−2;3)=
| ||||
| 5 | 5 | 5 | 5 |
| 2 | 3 | |||
={− | , − | )
| ||
| 5 | 5 |