proszę o pomoc ?????
anitkaka: Wyznacz wzór funkcji liniowej ,której wykres jest równoległy do wykresu funkcji liniowej
f(x)= −2x+5 i przechodzi przez punkt A=(−1/2 , 4)
21 maj 18:03
Nie jestem mądry: y= −2x+3
21 maj 18:05
anitkaka: skąd się wzięło 3, bo ja nie wiem zupełnie jak to rozwiązać?
21 maj 18:09
anitkaka: rozumiem, że to jest ten wzór ,ale jak na niego wpadłeś?
21 maj 18:11
Nie jestem mądry: y= ax+b
jeśli proste są równoległe to współczynniki kierunkowe a są równe
| | 1 | |
y= −2x+b wiemy że prosta przechodzi przez punkt A=( − |
| ,4)
|
| | 2 | |
Szukamy b:
| | 1 | |
w miejsce x i y podstawiamy odpowiednio − |
| i 4
|
| | 2 | |
y=−2x+3
21 maj 18:12
anitkaka: dziękuję bardzo zaczynam rozumieć
21 maj 18:19
anitkaka:

czy to tak można rozrysować
21 maj 18:45
Nie jestem mądry: ale do którego równania ten wykres ?
21 maj 18:53
Nie jestem mądry: jeśli do ostatniego to dobrze
21 maj 18:54
anitkaka: A= −1/2 , 4
b=3
nie mam pojęcia czy wykres jest dobry ogólnie, aby go załączyć do zadania. po prostu wydaje mi
się że można go tak zapisać?
21 maj 19:00
Nie jestem mądry: jeśli chcesz narysować prostą o równaniu y= −2x+3 zrób tabelkę i podstawiaj jakieś wartości np
x= 1 to y= −2*1+3= 1 i masz punkt (1,1)
x=−1 to y= −2*(−1)+3= 5 masz punkt (−1, 5 )
teraz wystarczy zaznaczyć w układzie i połączyć
21 maj 19:04
anitkaka: dziękuję i gratuluję wiedzy , do której mnie jeszcze daleko
21 maj 19:21