Moje wyliczenie
Kasia: Dzień dobry czy mogła bym sie zwrócic z prosbą o sprawdzenie czy mam dobrze te 2 zadania
Oblicz odległosc miedzy punktami :
A)A=(−1,3)i B=(0,5)
d=po pierwiastkiem (0−1)do kwadratu+(3−5)do kwadratu
d=pod pierwiastkiem −1do kwadratu+−8 do kwadratu
d=pod pierwiastkiem 1+64
d=pierwiastek 65
d=8
B)A=(−2,1) i B=(2,5)
d=pod pierw(2−(−2)do kwadratu+(1−5)do kwadratu
d=pod pierw4 do kwadratu+−4 do kwadratu
d=pod pierw 8+16
d=pierwiastek 24
d=6
pisze słownie bo mi te do kwadratu nie wyskakuja
21 maj 17:42
Nie jestem mądry: zle zaczynając od początku nie zmieniasz znaków i przestawiasz liczby których przestawią nie
wolno
21 maj 17:48
Kasia: robiłam to wedugł wzoru
21 maj 17:55
Kasia: to jak to jest prawidłowo bo jakos juz sama niewiem
21 maj 17:56
Nie jestem mądry: d=√(0−(−1)2+(5−3)2= √12+ 22= √5
21 maj 18:00
21 maj 18:02
Kasia: zobacze oblicze jeszcze raz
21 maj 18:04
Nie jestem mądry: tam gdzie trzeba napisać y
2−y
1 piszesz i podstawiasz y
1−y
2 dlaczego ? Nie wolno tak robić
21 maj 18:07
Kasia: no i teraz pasuje a wyszło napewno pierwiastek z 5 czy 5
21 maj 18:11
Kasia: no tak
21 maj 18:12
Nie jestem mądry: pierwiastek z 5
21 maj 18:12
Kasia: a to tak już zostawić nie pisać tego 2,2 z pierwiastka 5
21 maj 18:18
Nie jestem mądry: nie ! Chyba że o w zadaniu proszą o podanie przybliżonej wartości
21 maj 18:19
Kasia: ok dzieki
21 maj 18:22