wektory
nacia: pomocy:(
napisz równanie okręgu, dla którego prosta AB jest średnicą
A(−2;3) B(2;−3)
21 maj 16:38
Nie jestem mądry: x2+y2=13
21 maj 16:41
nacia: to przecież nie jest równanie okręgu
21 maj 16:45
Nie jestem mądry: To w takim razie co to jest ?
21 maj 16:50
Nie jestem mądry: (x−0)2+(y−0)2= (√13)2 tak lepiej ?
21 maj 16:52
nacia: jeśli to jest r−nie okręgu to proszę o szczegółowe rozwiązanie bo nie rozumiem.
21 maj 16:53
nacia: tak
21 maj 16:54
nacia: dziękuję
21 maj 16:54
Nie jestem mądry: AB to jest średnica więc środek tego odcinka jest środkiem okręgu .
Po obliczeniach otrzymujemy współrzędne środka S=(0,0)
| | 1 | |
Jeśli AB to średnica to r= |
| AB
|
| | 2 | |
| | 2√13 | |
AB = √52= 2√13 ⇒ r = |
| = √13
|
| | 2 | |
Wzór na równanie okręgu :
(x−x
1)
2+(y−y
1)
2= r
2
x
1=0 y
1=0 r
2= 13 więc
x
2+y
2= 13
21 maj 16:58
nacia: dziękuję
21 maj 17:15