Środek odcinka
Natali: Środkiem odcinka AB o końcach A=(a1,b1) i B=(a2,b2) jest punkt: M=(a1/2+a2/2 , b1/2+b2/2) .
Współrzędne środka odcinka są średnimi arytmetycznymi współrzędnych końców tego odcinka.
POMOCY

!
21 maj 16:34
Nie jestem mądry: I w czym Ci tu pomóc ?
21 maj 16:38
Natali: trzeba udowodnić to twierdzenie
21 maj 16:43
21 maj 16:50
Natali: Niestety, też to znalazłam:(
POMOCY
21 maj 16:55
Nie jestem mądry: hmm może spróbuj udowodnić że punkty A i B należą do okręgu o środku w punkcie M i r=
| | 1 | |
|
| AB...tylko to mi przychodzi do głowy
|
| | 2 | |
21 maj 17:11
Natali: A potrafisz to udowodnić? Jak tak, to napisz proszę
21 maj 17:15
Nie jestem mądry: Napiszę ogólnikowo

Długość AB :
| | (a2−a1)2+(b2−b1)2 | |
√(a2−a1)2+ (b2−b1)2⇒ r2= |
|
|
| | 4 | |
Równanie okręgu :
(x−x
1)
2+(y−y
1)
2=r
2
Więc mamy równanie :
| | a1+a2 | | b1+b2 | | (a2−a1)2+(b2−b1)2 | |
(x− |
| )2+(y− |
| )2= |
|
|
| | 2 | | 2 | | 4 | |
Teraz sprawdz czy punkt A (a
1,b
1) należy do okręgu podstawiając w miejsce x a
1 a w miejsce y
b
1 analogicznie postępujesz z punktem B

powinno wyjść
21 maj 17:25
Natali: wow, nie ogarniam tego jeszcze

mam nadzieję, że to właśnie o to chodzi

wielkie dzięki
21 maj 17:29
Nie jestem mądry: Można jeszcze inaczej spróbować . Np. jeśli punkt M jest środkiem odcinka to AM=BM
wtedy szukasz długość odcinków AM i BM korzystając ze wzoru
d=
√(x2−x1)2+(y2−y1)2 powinne wyjść takie same
21 maj 17:30
Natali: ooo, to będzie chyba łatwiejsze dla mnie do przyswojenia

proszę

napiszesz jeszcze to?

plisss, nie miałam z matmą kontaktu lat 6, a teraz wymagają ode mnie takich dowodów
21 maj 17:34
Bogdan:

Można spróbować zaangażować wektory:
A = (a
1, b
1), M = (x
M, y
M), B = (a
2, b
2)
→ →
Wektory AM i MB są równe.
[x
M − a
1, y
M − b
1] = [a
2 − x
M, b
2 − y
M]
| | a1 + a2 | |
xM − a1 = a2 − xM ⇒ 2xM = a1 + a2 ⇒ xM = |
| |
| | 2 | |
| | b1 + b2 | |
yM − b1 = b2 − yM ⇒ 2yM = b1 + b2 ⇒ yM = |
| |
| | 2 | |
21 maj 17:35
Natali: Dziękuję Bogdan

jesteś cudowny
21 maj 17:36
Bogdan:
21 maj 17:37
Nie jestem mądry: Korzystam z podanego powyżej wzoru przy czym :
Dla odcinka AM
x
1=a
1
y
1= b1
| | (a2−a1)2 | | (b2−b1)2 | |
AM=√ |
| + |
| (to wszystko pod pierwiastkiem)
|
| | 4 | | 4 | |
Podobnie oblicz długość odcinka BM

i zobacz czy są równe
21 maj 17:39
Nie jestem mądry: no Bogdan to rozwiązał wektorami
21 maj 17:40
Nie jestem mądry: jest tyle sposobów by to udowodnić...
21 maj 17:41
Natali: Jeszcze raz wielkie dzięki Panowie

jesteście boscy
21 maj 17:42