Matematyka, funkcja kwadratowa, poziom poniżej podst. xD
shan: Zad. 1
Osią symetrii wykresu funkcji y = (m−1)x2 + 4(m−1)x + 2 jest prosta?
Zad. 2
Dana jest funkcja f(x) = (m−2)x2 + 2x − m. Wskaż zdanie fałszywe sposród poniższych.
Wyjaśnij.
A. Dla m = 2 funkcja ma jedno miejsce zerowe.
B. Rozwiązaniem równania f(x) = 0 jest liczba 1.
C. Wykres funkcji f ma jeden punkt wspólny z osią OX.
D. Dla m > 0 wykres funkcji jest parabolą.
Zad. 3
Punkt wspólny wykres funkcji y = √3x2 − 4[{3}x + 4 i osi OY ma współrzędne?
21 maj 16:03
Godzio:
Zad. 1
Dla m = 1 osią symetrii jest każda prosta postaci: x = b dla b ∊ R
| | −4(m − 1) | |
Dla m ≠ 1 osią symetrii jest prosta x = |
| = −2 |
| | 2(m − 1) | |
21 maj 16:16