policz obwod i pole
gosza: trapez A,B,C,D o katach ostrych 30 i 60 stopni jest opisany na okregu kyorego promien ma p(3)
21 maj 15:08
Godzio:

h = 2r = 2
√3
c + d = a + b ⇒ (a + b) = ...
L = a + b + c + d = 2(c + d) = ...
21 maj 15:15
gosza: tylko ze my to mamy policzyc z zaleznosci katow nie mielismy jeszcze sinusow
chodzi o to ze pomiedzy katrem 30 a 90 jest a p(3)
itd.
21 maj 15:19
Godzio:
To teraz to mówisz ...
Spróbuj to zrobić z tych zależność, znasz już jeden bo to z resztą nie powinno być kłopotów
21 maj 15:22
gosza: tylko jak wtedy policze podstawe?
podstawy
21 maj 15:27
Godzio:
Tak samo, z zależności wyliczysz c i d, zauważ że do pola i obwodu nie potrzebujesz wyliczać
dokładnych wartości podstaw a i b, jedynie co Ci potrzebne to ich suma
21 maj 15:28