oblicz blad bezwzgledny i wzgledny przyblizenia
diabli:
a) wartosc dokladna 17,63, wartosc przyblizona 17,5
b) wartosc dokladna 19810cm, wartosc przyblizona 200m
c) wartosc dokladna 243s wartosc przyblizona 4min
z gory dziekuje za pomoc
21 maj 14:17
21 maj 14:25
diabli:
podazajac za podanymi wyjasnieniami (dzieki!)
17,63, wartosc przyblizona 17,5
wartosc rzeczywista 17,63
wartosc przyblizona 17,5
blad bezwzgledny x= 17,63−17,5 = 0,13
blad wzgledny y= 0,13: 17,63 x 100% = 0,007
?
mature z matmy zdawalam wieki temu, staram sie pojac zadanie corki...i jakos jej to "wylozyc"

a mozg typowo humanistyczny mamy obie. dziekuje za wszelka pomoc.
21 maj 14:31
Godzio:
| | 0,13 | |
δ = |
| * 100% = 0,00737 * 100% = 0,737% |
| | 17,63 | |
21 maj 14:33
diabli: no tak! dziekuje Godziu. organ nie uzywany zanika, hehe.
21 maj 14:35
Godzio:
Hehe, życzę powodzenia w nauce
21 maj 14:36
diabli:
b)
rzeczywista 19810cm
przyblizona 20000cm
b. bezwzgledny x=19810−20000= 190cm
b. wzgledny y=190cm : 19810 x 100% = 0,959%
zgadza sie?
21 maj 14:45
diabli: raczej udzielaniu korepetycji...ciezko tlumacyzc, cos o czym nie mamy zielonego pojecia

ale
autorytet wszystkowiedzacego rodzica trzeba miec, prawda? hehe...
21 maj 14:46
Godzio:
Zgadza się, tyle że dla formalności
x =
|19810 − 20000
| = |−190| = 190
Tą wartość bezwzględną nakładamy po to, żeby nie otrzymać ujemnego wyniku
21 maj 14:47
Godzio:
Ano trzeba, trzeba
21 maj 14:48
dominika: Zaokraglajac pewna liczbe w gore otrzymano 2.5 Jaka to liczba jezeli wiadomo ze blad wzgledny
tego przyblizenia jest rowny 5%?
18 sty 12:54
PW: Jeśli x oznacza szukaną liczbę, a 2,5 jest jej przybliżeniem "w górę" (mówią także "z
nadmiarem"), to błąd tego przybliżenia jest równy 2,5 − x. W tym wypadku występujący w
definicji znak wartości bezwzględnej można pominąć, bo wiemy, która liczba jest większa.
Błąd względny
a więc 2,5−x = 0,05 x
2,5=1,05x
Przybliżenia dziesiętnego nie podajemy, bo pytali o dokładną wartość x (to jest liczba trochę
większa od 2,38, ale powtarzam − pytano o wartość dokładną x, więc poprawną odpowiedzią jest
Uwaga.W praktyce nie mówi się "błąd względny jest równy 5%", gdyż jest to − jak policzyliśmy −
zaszyfrowana wiadomość o dokładnej wartości x; powiada się raczej "błąd względny nie
przekracza 5%"..
18 sty 17:42
wercia: 0,0446≈0,045
27 sty 15:14