uprosc wyrazenie
diabli:
a) I x+4 I+2 I z−1 I, jesli x≥2
b) IxI +2 Ix−1I −4 Ix+2I, jesli −2≤x<0
21 maj 14:15
Godzio:
Domyślam się że zamiast "z" miał być "x"
a) |x + 4| + 2|x − 1| = [ x ≥ 2, wyrażenia (x + 4) i (x − 1) są zawsze dodatnie, więc
opuszczamy wartość bezwzględną bez zmiany znaku ] = x + 4 + 2(x − 1) = x + 4 + 2x − 2 = 3x + 2
b) W danym przedziale, x jest ujemny, (x − 1) także, natomiast (x + 2) jest dodatnie
21 maj 15:09
diabli:
−x+2−(x−1)−4(x+2)
−x+2−x+1−4x+2
−6x+5
to chyba nie tak...
21 maj 15:28
Godzio:
Tam masz mnożenie:
2(−x + 1) = −2x + 2
−4(x + 2) = −4x − 8
21 maj 15:29
diabli:
hmm, czyli tak?
IxI +2 Ix−1I −4 Ix+2I, jesli −2≤x<0
x+2(−x+1)−4(x+2)
x−2x+2−4x−8
i to bedzie rozwiazanie?
21 maj 15:42
Godzio:
|x| = −x na początku dobrze miałaś
−x − 2x + 2 − 4x − 8 = −8x − 6
21 maj 15:43
diabli: ok
21 maj 15:49