matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wiedząc że..
słabyy:
Wiedzac że : a ) log
3
4=a i log
3
5=b, oblicz log
27
0,8 b) log
14
2=a i log
14
5=b, oblicz log
7
50
21 maj 13:56
Godzio:
4
a) log
27
0,8 = log
2
7
= log
27
4 − log
27
5 = 3log
3
4 − 3log
3
5 = 3a − 3b
5
log
14
50
2log
14
5 + log
14
2
b) log
7
50 =
=
=
log
14
7
14
log
14
2
2log
14
5 + log
14
2
=
= ...
log
14
14 − log
14
2
21 maj 15:20