PROblem
TOmek: W pewnym technikum są trzy klasy maturalne. Co czwarty maturzysta z tej szkoły jest uczniem
klasy A. Przy losowaniu jedenego maturzysty. Prawdopodobieństwo wylosowania ucznia klasy A i B
jest 0,15 mniejsze niż prawdopodobieństwo wylosownia ucznia klasy B lub C. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania ucznia klasy C.
−−−−−−−−−−−−−−−−
doszedłem do takie czegoś co jest jasne.
P(A), P(B) i P(C) są rozłączne
P(A)+P(B)+0,15=P(B u C)
P(A)+P(B)+0,15=P(B)+ P(C)
ale mi chodzi o jedną moją myśl czy prawdziwy jest ponizszy zapis?
P(A')=P(B u C)
21 maj 13:40
TOmek:
21 maj 13:57
TOmek: prosze
21 maj 14:19
b.: P(A), P(B) i P(C) są rozłączne −−> to są liczby, nie zbiory; (parami) rozłączne są A, B i C
P(A')=P(B u C) −−> tak, bo A u B u C = Ω oraz A i BuC są rozłączne
21 maj 14:24
TOmek: dziekuje
21 maj 14:27