logarytmy
Monika: Jak obliczyć coś takiego:
log63 * log612 + log62 * log63 * log32
21 maj 11:57
Godzio:
Możliwe że poszedłem trochę na około

log
612 = log
6(6 * 2) = log
66 + log
62 = 1 + log
62
log
63(log
612 + log
62 * log
32) =
| | log62 | |
= log63(1 + log62 + log62 * |
| ) = |
| | log63 | |
| | log63 + log62 * log63 + log622 | |
= log63 * |
| = |
| | log63 | |
= log
63 + log
62 * log
63 + log
622 = log
63 + log
62(log
63 + log
62) =
= log
63 + log
62 * log
66 = log
63 + log
62 = 1
21 maj 12:04
Monika: Dziękuję

a coś takiego:
a) log
925 * log
2527 =
b) log
4√5 * log
258 =
c) log2 * log50 + log
25 =
21 maj 12:07
Godzio:
W a i b zmień podstawy logarytmów, a w c rozbij log50 na log5 + log10 = log5 + 1 wyłączaj przed
nawias i pewnie się ładnie uprości
21 maj 12:12
Monika:
| | log2525 | | log2525 * log259 + log253 | |
a) |
| * log2527 = |
| = |
| | log259 | | log259 | |
Dalej to jakoś dokończyć?
21 maj 12:12
Monika: tam będzie chyba:
| log259 + log253 | | log2533 | | 3 | |
| = |
| = |
| |
| log259 | | log2532 | | 2 | |
tak

?
21 maj 12:16
Monika:
b)
| | log25√5 | |
log4√5 * log258 = |
| * log258 = |
| | log254 | |
| | | | | |
= |
| * log258 = |
| = |
| | log254 | | log254 | |
| | | | | | 3 | | 2 | | 3 | |
= |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 2log252 | | 2 | | 4 | | 1 | | 2 | |
Tak

?
21 maj 12:26
Monika:
21 maj 13:08
21 maj 13:16
voltage: W a wynik dobry
21 maj 13:19
Monika:
c) log2 * log50 + log25 = log102 * log1010 + log105 + log1025 =
= log102 + log105 + log1025 =
= log1010 + log1025
I co dalej zrobić?
21 maj 13:28
Monika: Pomocy
21 maj 13:32
Monika: Pomocy
21 maj 13:57
voltage: Jest błąd, powinno być: log2*(log10+log5) + log25
21 maj 14:13
Monika: Mógłbyś to dokończyć

?
21 maj 14:14
voltage: Na pewno nie chcesz spróbować? Dam Ci podpodwiedź log2*(1+log5)+ log25 Wymnóż i spróbuj
powyłączć tak aby zlikwidować log2
21 maj 14:26
Monika: właśnie nie wiem co z tym log
25 zrobić
21 maj 14:27
voltage: OK
21 maj 14:27
voltage: log2*(1+ log5) +log
25= log2 + log2log5 + log
25=log5( log2 + log5) + log2
Może teraz?
21 maj 14:29
Monika:
log5 * log10 + log2 ?
log5 * log20?
21 maj 14:34
Godzio:
log10 = 1
21 maj 14:34
voltage: Zauważ ze log10=1
21 maj 14:34
voltage:
21 maj 14:35
Monika: log5 + log2? Dużo mi to nie mówi
21 maj 14:36
Monika: sorki

już wiem

1
21 maj 14:36
voltage: Jak to nie?
21 maj 14:36
voltage: No
21 maj 14:36
Monika: A to:
(log336)2 − log316 * log318 = (log336)2 − (log32 + log38) * (log32 + log39)
Dobrze zaczęłam?
21 maj 14:40
voltage: Nie ma błędu
21 maj 14:43
Monika: Będzie tu wzór skróconego mnożenia? Czy można inaczej?
21 maj 14:43
Godzio:
Trzeba liczyć póki co bo jeszcze tego nie widać
21 maj 14:45
voltage: Nie przeliczyłem jeszcze, a co do sposobów to właściwie zawsze jest ich kilka
21 maj 14:45
Monika:
(log
336)
2 − (log
32 + log
32
3) * (log
32 + 2) =
= (log
336)
2 − ((log
32)
2 + 2log
32 + (log
32)
5 + 2log
32)
Coś chyba nie tak
21 maj 14:49
Godzio:
Trochę zaszalałaś z tym wymnażaniem

log
32
3 = 3log
32, nie wiem skąd Ci się wzięło (log
32)
5
21 maj 14:50
Monika: to że 3log32 to wiem ale:
(log32)3 * (log32)1 = czyli 3log32 pomylilam się mógłbyś to dokonczyc ?
21 maj 14:52
Godzio:
Może tak by było prościej:
(log
336)
2 − log
316 * log
318 = (log
3(2 * 18))
2 − log
32
4 * log
318 =
(log
32 + log
318)
2 − 4log
32 * log
318 =
= log
322 + 2log
32log
318 + log
3218 − 4log
32 * log
318 =
| | 1 | |
= log322 − 2log32log318 + log3218 = (log32 − log318)2 = log32 |
| = |
| | 9 | |
= (−2)
2 = 4
21 maj 14:55
Monika: A możesz tak jak ja robiłam?
21 maj 14:56
Godzio:
Spróbuję
21 maj 14:57
Monika: Dziękuje
21 maj 14:57
voltage: Powodzenia i na razie
21 maj 14:58
Godzio:
(log
336)
2 − (log
32 + log
32
3) * (log
32 + 2) =
= log
3236 − log
322 − 2log
32 − 3log
322 − 6log
32 =
= log
3236 − 8log
32 − 4log
322 = [z różnicy kwadratów a
2 − b
2 = (a − b)(a + b) ] =
= (log
336 − 2log
32)(log
336 + 2log
32) − 8log
32 =
| | 36 | |
= log3 |
| * log3(36 * 4) − 8log32 = log39 * log3144 − 8log32 = |
| | 4 | |
| | 1442 | | 124 | | 12 | |
= log31442 − log328 = log3 |
| = log3 |
| = log3( |
| )4 = 4 |
| | 28 | | 44 | | 4 | |
21 maj 15:01
Monika:
Dziękuje, lecz niestety mam jeszcze kilka:
d) log
27 * log
25
3√2 * log
7125 = log
27 * log
252
1/3 * 3log
75 =
Teraz zmienić podstawę w tym log
252
1/3 ? Tak

?
21 maj 15:40
Godzio:
| 1 | |
| wywalić przed logarytm |
| 3 | |
log
27 * log
252 * log
75
Zamień wszystko na jedna podstawę (dowolnie) i się wszystko skróci
21 maj 15:45
Monika:
| | 1 | |
log27 * log252 * log75 = |
| * log75 *log252 = |
| | log72 | |
| | log75 | | log72 | | 1 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | log72 | | log725 | | 2 | |
Zgadza się

?
21 maj 15:57
Godzio:
Tak
21 maj 15:58
Monika:
e) 10a
a = loglog227 + loglog94 + 1
Jakiś pomysł? Dla mnie to czarna magia.
21 maj 16:01
Monika: Pomocy
21 maj 16:16
Godzio:
| | 1 | |
log(log227) + log(log94) = log(3log23 * log32) = log(3 * |
| * log32) = |
| | log32 | |
= log3
... + 1 = log3 + 1
10
log3 + 1 = 10
log3 * 10 = 3 * 10 = 30
21 maj 16:18
Monika: I wszystko jasne

Dziękuje
21 maj 16:19
Godzio:
| | n | |
log94 = log32 bo logambn = |
| * logab (9 = 32, 4 = 22) |
| | m | |
21 maj 16:19
Monika: A jak wyprowadzić ten wzór?
21 maj 16:56
Godzio:
| | logab | | logab | | 1 | |
logamb = |
| = |
| = |
| * logab |
| | logaam | | m | | m | |
| | logbbn | | n | |
logabn = |
| = |
| = n * logab |
| | logba | | logba | |
21 maj 17:02
Monika: Godziu a skąd w pierwszym poście wziąłeś linijkę:
| | log63 + log62 * log63 + log62 2 | |
log63 * |
| = |
| | log63 | |
?
24 maj 21:21
Monika: Pomocy
24 maj 21:25
Monika: Pomocy
24 maj 21:34
Godzio:
Sprowadziłem do wspólnego mianownika
24 maj 21:40
wacek: log3 27√3
24 lut 17:18
24 lut 17:20
Mati: log6(2) + log6(3) =
log3(18) − log3(2) =
log(8) + log(25) − log(2) =
17 gru 10:21
mkc:
1/ log66= 1
2/ log39= 2
3/ log(8*25/2)= 2
17 gru 14:31