oblicz
słabyy:
tylko ten ułamek pierwszy ma być do potęgi 81 i 4 jest przy podstawie obydwu ułamków , ale nie
bardzo mi to wychodzi tutaj..
21 maj 11:33
Godzio:
| | 1 | |
log49 = |
| log29 = log23 |
| | 2 | |
81
log94 − 8
log23 = 9
2log94 − 2
3log23 = 9
log916 − 2
log227 =
= 16 − 27 = −11
21 maj 11:42
słabyy: na jakiej podstawie przez 12 skróciłeś?
21 maj 13:48
Godzio:
| 1 | |
| log29 = log291/2 = log23 |
| 2 | |
21 maj 13:49
słabyy: a w ten sposób mogę każdy inny skrócić ?
np. mam logarytm log916 to mogę skrócić przed 12 w ten sposób ?
log916=12log916=log34
dobrze rozumuję ?
21 maj 14:05
Godzio:
Ja skorzystałem z czegoś takiego:
| | 1 | |
logamb = |
| logab = logab1/m |
| | m | |
W tym przypadku co Ty podałeś jest podobnie, nie zmieniłeś tylko 9 na 3
| | 1 | |
log916 = log3216 = |
| log316 = log3161/2 = log34 |
| | 2 | |
21 maj 14:30
słabyy: już rozumiem, dzięki bardzo
21 maj 14:40