Ciągi
Rol: Trzy różne liczby x,y,z tworzą ciąg geometryczny, natomiast liczby x+y,y+z,x+z , tworzą ciąg
arytmetyczny.Znajdź iloraz ciągu geometrycznego
21 maj 09:14
PanCogito: Ciąg geometryczny(an) :
a1 = x
a1*q = y
a1*q2 = z
2*(y+z) = 2x+y+z ⇒ 2x = y+z ⇒ 2*a1 = a1*q+a1*q2 ⇒ 2 = q+q2
21 maj 11:15
dooominisia: x różne od y różne od z, q=?
(x,y,z)−ciąg geometryczny który mogę zapisać tak:
x
y=xq
z=xg2
wiem jeszcze że: (x+y, y+z, x+z)− ciąg arytmetyczny, czyli
2y+2z=x+y+x+z
2y+2z=2x+y+z
y+z=2x
Podstawiam:
xq+xg2=2x
xq2+xg−2x=0
x(q2+q−2)=0
q nie może być równe zero ze względu na to, że xyz były od siebie różne
liczymy deltę q i wychodzi q=−2 lub q=1
21 maj 11:34