nierówność
karoo: x
2−9>0
tylko żeby nie było to rozwiązane metodą z deltą
20 maj 23:13
;): a2 − b2 = (a − b)(a + b)
20 maj 23:18
karoo: czyli
(x−3) (x+3) > 0
x−3>0 i x+3>0
x>3 i x>−3
ale wtedy wynik się nie zgadza, bo w odpowiedziach mam:
x należy (− niesk. ; −3) i (3 ; +niesk.)
co jest źle?
20 maj 23:23
Anna: pomagam
20 maj 23:27
;): (x + 3)(x − 3) > 0
x < −3 lub x > 3
To jest to samo co |x| > 3 bo x2 − 9 > 0 x2 > 9 / √ |x| > 3 ⇒ x > 3 ⋁ x < −3
20 maj 23:28
karoo: aaa kurcze, faktycznie tak to szło

baardzo dziękuję
20 maj 23:29
Anna:

To nie tak.
Z nierówności: (x−3)(x+3) > 0 wyznaczamy miejsca zerowe: (każdy nawias przyrównaj do zera)
Są to: x=3 i x = −3. Umieść je na osi liczbowej, narysuj parabolę ramionami w górę i
odczytaj przedziały, w których funkcja przyjmuje wartości dodatnie.
Czyli na podst. rysunku mamy:
y>0 ⇔ x∊ (−
∞, −3) U (3,
∞)
20 maj 23:34
karoo: nie cierpię nierówności −.−
ale wielkie dzięki za pomoc
20 maj 23:37
Anna:
20 maj 23:38