Granica
Godzio:
Jak wyznaczyć granicę takiego czegoś:
| | 1 | | n2 + 3n + 2 | |
an = (1 − |
| n) * ln |
| ? |
| | 4 | | n2 + 2n | |
20 maj 22:32
ant: spróbuj uzyc tw o 3 ciągach
20 maj 22:41
Godzio:
Gdybym tylko wiedział jakie tu ciągi dopasować
20 maj 22:49
AC:
Zauważ, że
wyrażenie pod logarytmem można
zapisać
| n2 + 2n + n + 2 | | 1 | |
| = 1 + |
| |
| n2 + 2n | | n | |
| | 1 | |
dalej n wciągasz pod logarytm i masz lim (1 + |
| )n = e |
| | n | |
| | 1 | |
czyli granica wyjdzie − |
| |
| | 4 | |
20 maj 23:34
Eta:
20 maj 23:40
Godzio:
No tak, zapomniałem kompletnie że a * lnx = lnx
a Dzięki
20 maj 23:59