zadania tekstowe
Fiorella: W tym zadaniu też proszę o ułożenie równania...
Książki Ali stoją na trzech półkach. Na drugiej półce jest o 15 książek mniej niż na pierwszej
i 2 razy więcej niż na trzeciej. Na pierwszej i trzeciej półce jest razem 2 razy więcej
książek niż na drugiej. Ile
książek ma Ala?
20 maj 22:13
Anna: I półka = x
II " = x − 15
III " = y
Układ równań: x−15 = 2y
x+y = 2(x−15)
20 maj 22:21
Fiorella: Dzięki

!
20 maj 22:39
Anna:
20 maj 22:45
Fiorella: To jest zadanie z I gimnazjum i oni przrabiają równania z jedną niewiadomą x i na układ równań
to jeszcze za wcześnie..., ale zadanie rozwiązane dobrze − ma byc 90 książek i tak wychodzi.
Zastanawiam się tylko czy nie ma prosciejszego rozwiązania...
20 maj 22:58
Anna: Można, już Ci piszę.
20 maj 23:10
Anna: I półka = x + 15
II " = x
| | x | |
równanie: x+15 + |
| = 2x |
| | 2 | |
20 maj 23:12
Fiorella: Dzięki jeszcze raz... uratowałaś kogoś przed "pałą"...
22 maj 21:16