20 maj 22:01
Anna: pomagam
20 maj 22:24
Anna: Podstaw wartość sinusa do wzoru jedynkowego i oblicz wartość cosinusa.
| | 12 | |
Otrzymasz: cosα = |
| . Następnie podstaw wartości sinα i cosα do wzoru na tgα. |
| | 13 | |
| | 5 | | 1 | | 12 | |
Otrzymasz: tgα = |
| . A ctgα = |
| = |
| . |
| | 12 | | tgα | | 5 | |
Przelicz, a ja piszę drugi przykład.
20 maj 22:30
Anna: | | 3 | | 1 | | 4 | |
tgα = |
| . Tu nieco inaczej. ctgα = |
| = |
| . |
| | 4 | | tgα | | 3 | |
| | sinα | | sinα | | 3 | |
tgα = |
| , czyli |
| = |
| . |
| | cosα | | cosα | | 4 | |
Stąd wyznaczamy wartość sinα i podstawiamy ją do wzoru jedynkowego.
sin
2α+cos
2α=1
| | 16 | | 4 | |
cos2α = |
| ⇒ cosα = |
| |
| | 25 | | 5 | |
| | 3 | | 4 | | 3 | |
Wtedy: sinα = |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | 3 | | 5 | |
20 maj 22:39
anitkaka: bardzo bardzo dziękuję za naświetlenie przykładów Funkcje trygonometryczne to koszmar ..nie
wiem do którego wzoru podstawić i jak zacząć nie umiem tego:(
sin = y : r
cos = x:r
tg = y:x
ctg = x:y
r2 = x2 + y2
20 maj 22:40
Anna: Po pierwsze,
anitko, nie istnieje funkcja trygonometryczna bez kąta.
Zatem : tylko
sinα, a nie
sin.
A po drugie, co chciałaś powiedzieć, pisząc te zależności? Do podanych przez Ciebie zadań nie
są one potrzebne.
Jeśli jeszcze coś potrzebujesz sobie wyjaśnić, to napisz.
20 maj 22:44
anitkaka: Dziękuję Anno za drugi przykład bardzo mi pomogłaś , ale jeszcze nie bardzo rozumiem ten 1
przyład
− gratuluję wiedzy Aniu
20 maj 22:48
Anna: W którym miejscu nie rozumiesz? Napisz śmiało.
20 maj 22:54
Anna: | | 5 | |
sin2α + cos2α=1. Do tego wzoru podstawiamy sinα = |
| . |
| | 13 | |
| | 144 | | 12 | |
cos2α = |
| ⇒ cosα = √144{169} = |
| |
| | 169 | | 13 | |
A dalej już chyba proste.
20 maj 23:00
Anna: | | 5 | |
Poprawki: ( |
| )2 + cos2α = 1 |
| | 13 | |
| | 12 | |
I na końcu: cosα = √144169 = |
| |
| | 13 | |
20 maj 23:03
anitkaka: jeśli pytasz o miejsce w którym nie rozumiem− to są wzory , nigdy nie mam pewności że wybrałam
ten poprawny ,
20 maj 23:14
Anna: | | sinα | |
Masz 4 związki między funkcjami tryg.: wzór jedynkowy, tgα = |
| , |
| | cosα | |
| | cosα | | 1 | |
ctgα = |
| , ctgα = |
| |
| | sinα | | tgα | |
I zależnie od tego, co masz dane i co chcesz obliczyć, używasz tych wzorów.
Ostatnie przykłady powinny Ci nieco wyjaśnić korzystanie z nich.
Powodzenia

!
20 maj 23:21
anitkaka: ale ty naprawdę dobrze tłumaczysz i wszystko staje się jasne . DZIĘKUJĘ

20 maj 23:21
anitkaka: POZDRAWIAM SERDECZNIE
20 maj 23:22
Anna: Cieszę się, że choć trochę Ci pomogłam. A teraz pora spać. Dobrej nocy

!
20 maj 23:25